09.01.2015 11:04

Jak používat a k čemu jsou dobré lazury a oleje

Vyznáte se v nabídce barev, lazur, laků a olejů? Těchto přípravků je na trhu nepřeberné množství, ale my vám to usnadníme. Připravili jsme pro vás přehled základních prostředků k ochraně a zušlechtění dřeva od Remmers.

Olejové lazury

Tento název je spotřebitelem vyhledávaný. Důvodem může být asociace- olej= přírodní materiál. Důraz kladený na název olejový je trochu zavádějící. Jedná se o lazury na bázi rozpouštědel, kde je pojivem alkydová pryskyřice, tedy směs mastných kyselin a olejů. V katalogu Remmers jde například o HK-Lasur, přípravek 3v1, který plní funkci impregnace, mezivrstvy a finálního nátěru. Používá se například na ošetření plotu, dřevěné fasády apod.

Bezbarvé nátěry

Pokud chcete zachovat přírodní vzhled dřeva, ale přesto ho ošetřit, pak použijte nejprve impregnaci (například HK–Lasur. Holzschutz–Grund, nebo Holzschutz–Creme) a jako finální transparentní nátěr použijte Langzeit Lasur UV+ nebo Wetterschutz Lasur UV+.

Venkovní olejové nátěry

Oleje pro venkovní použití doporučujeme zvláště na ochranu exotických dřevin. Například Pflege-Öl se vyrábí v odstínech teak, piniové dřevo, modřín nebo bangkirai. Výhodou je příznivá cena a nevýhodou nutnost časté obnovy nátěru (1-2x ročně).

Více o složení a použití zmíněných přípravků si přečtěte v našem článku Lazury, oleje a jejich  použití.